parents and judgement

sometimes i do believe bila orang kata “perangai anak ikut perangai parents” and i also do believe apa apa yang berlaku kat dalam rumah akan reflect dekat behaviour anak anak/ shape dorang into that person such as anak kau penipu sebab bila dia tell you the truth, kau tak percaya dia ataupun kau tengking tengking dia instead of admiring dia punya honesty and bravery sebab boleh bagitahu benda betul bc tak semua org boleh buat mcm tu. kau bising anak kau tak pandai kat sekolah, kau asyik pressurekan anak kau and compare dia to others sebab dia tak pandai, thinking cara tu boleh buat dia pandai instead of encouragekan dia untuk belajar, doakan yg terbaik untuk dia, learn subjek yang dia lemah, tanya dia elok elok kenapa dia tak boleh buat, tolong apa yang boleh time dia study. kau bising anak kau tak suka balik rumah/ada kat rumah tapi bila dia balik rumah, kau layan dia macam taik, kutuk kutuk dia, kata dia balik rumah pun tak ada guna sebab dia tak membantu apa apa. kau bising anak kau takut buat salah tapi bila dia buat salah, mulut kau mulalah keluar semua benda tak patut, tangan kau sampai dah naik, suara dah tinggi. kau tak suka bila anak kau tak pay attention kat kau tapi bila dia tanya kau something, kau sibuk dengan kau punya “kejaplah/nantilah/aku tengah busy ni/ tak nampak ke aku tgh buat apa ni” sambil mata lekat dekat phone. setiap orang punya kekurangan tu mesti ada cerita disebaliknya. instead of judging, kita patut ambil tahu sebab apa dorang jadi mcm tu. bila orang dah kurang respect kita, kita kena fikir balik ada tak benda yang kita dah buat salah kat dorang instead of blaming dorang sebab dah tak respect kita. parents should be respected, not feared. also anak anak juga patut diberi perhatian/ layanan elok tak kira lah dorang budak lagi ke, dah kahwin ke. bukannya dipandang serong. nak kena layan cara baik, layanlah orang dengan cara baik.

easily annoyed.
Posts created 17

2 thoughts on “parents and judgement

  1. saya selalu kena mcm tu. but the only thing that u can earn their trust is work hard, prove them wrong. at first it wasnt easy, but hey, theres still hope. i know u can do better. kill em with kindness. πŸ™‚

Leave a Reply

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
%d bloggers like this: