The Key

There was once a very handsome young lad who found a key under a pebble by the beach on a moonlit night. He tried the key and soon after found that it could unlock any door in the world. He unlocked car doors and drawers and wardrobes and cases and helped numerous people and got […]

Conversations on the Cusp

Neusforia Tower, March 2381 This is how it begins: We slip silently into a room, nervous but elated, and sit across each other at a small table. There is music streaming in the air. Around us, the glass facades present the twinkling city lights. We are high above traffic and architecture, electricity and land. We […]

Mastani

“Kau pergi lagi, Mastani”   Langkah lelaki kian perlahan. Perlahan. Perlahan dan terus berhenti. Mastani hilang dari pandangan. Lenggok tarinya makin cacat. Maka dia berhenti.   Lelaki kembali pada sudutnya. Kembali memerhatikan di atas pentas, menunggu Mastani pulang. Atau mungkin Mastani sudah tamat tarinya bersama lelaki. Lelaki duduk bersama perasaannya. Simpan sendiri. Si lelaki melihat […]

Nilai RM150

Nilai RM150 dan stereotaip.   “Thank you for helping us out here” dan aku membalas “No, thank you for the opportunity”. Aku sekarang lebih tertarik mencari duit lebih untuk simpanan. Tak kisahlah nilainya sekecil upah Teh O Ais sekalipun, pada aku cukup bernilai. Ini semua untuk simpanan masa hadapan, dan lebih tepat lagi untuk tabung […]

Jatuh.

/“perasaan orang kita jangan paksa dan jangan mengalah selagi boleh, seandainya tiada peluang baru kau berhenti”   Marah dan kecewa. Namun aku sendiri yang memilih jalan ini. Jalan yang penuh duri yang sendirinya tahu perit. Setelah berbulan aku mencuba akhirnya dia hilang. Jiwa itu pergi bersama yang lain. Kali ini aku mula percaya yang manusia […]

837 hari

837 hari yang dilalui oleh aku secara total mengubah persepsi aku tentang hidup dan kematian. Aku lebih mudah menceritakan keduanya kerana antara hidup dan mati itu sendiri berkait. Kerana selepas hidup itu adalah mati.   Hidup yang dibicarakan di dalam konteks ini adalah pertemuan antara dua manusia. Sekali lagi, pertemuan di dalam kehidupan itu bergantung […]

14/1

Kekok. Aku kekok dengan kematian. Se-ingat aku, ini kali kedua aku menangis kerana kematian. Cumanya kali ini tidak mengalir air matanya kerana aku berada di khalayak ramai. Pukul 10.30 malam sebelumnya, ibu terima panggilan dari kampung,terus ibu meluru ke bilik aku, katanya ayah achik atau Pakcik panggilannya,  sudah tiada. Aku jadi kekok. Berita mengenai kematian […]

Kalau Boleh.

Nak diceritakan pasal kalau, babi pun boleh terbang. Kau faham maksud aku? Setiap kali aku login ke semua media sosial aku seperti Twitter dan Instagram, aku berharap sangat kau tidak akan ada di-timeline. Kalau ikutkan hati ini, aku nak block kau terus tapi nanti akan menampakkan aku seperti budak budak. Tak matured dan tak dapat menerima kenyataan dengan apa yang berlaku. Jadi aku cuba […]

It took me 5 years.

Pagi tu, hari pertama sekolah bagi sesi 2009. Tahun pertama aku pergi sekolah yang jauhnya 7km naik bas sekolah. Pagi masih gelap. Aku jeling jam dinding dekat ruang tamu dah pukul 6:10 minit. Bergegas aku salam ibu ayah, pakai kasut dan turun dari tingkat 5 ke bawah menuju ke bus stop yang terletak berhadapan dengan […]

Aku.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Disini aku ingin memperkenalkan diri aku. Maaf jikalau sudah terlambat. Bak kata pepatah, “biar lambat asal selamat.” Aku ini bukanlah hebat menulis dan berkata kata seperti kau semua. Aku ini hanya seorang insan biasa biasa saja dan tujuan aku adalah untuk menggunakan platform ini sebagai tempat aku mengeluarkan apa yang terkandung didalam isi […]

Selamat Jalan Merpati Suci

Jujur aku masih belajar di sebuah pengajian yang baru dikenali setelah 15 tahun utuh berdiri di puncak bukit dengan pintu gerbang seakan akan UFO dari planet entah dari mana mana planet. Selama pengajian aku semasa diploma, aku tidak pernah berhutang dengan PTPTN. Biar aku jelaskan, aku bukan anak orang ada ada. Bapa aku memikul barang, […]

ADIL

Aku seorang budak perempuan yang ada semuanya . Apa sahaja keinginan aku pasti akan dipenuhi . Aku seorang anak yang bijak . Aku disayangi oleh orang sekeliling aku . Hidup aku cukup serba serbi dengan keluarga yang bahagia . Namun, kata orang itu, air tenang jangan disangka tiada buaya *hentam je*, jangan disangka panas hingga […]

Berharap.

Setiap hari aku cuba elakkan untuk dapat tahu khabar berita tentang diri kau. Aku cuba jauhkan diri aku dari kau. Aku tidak mahu tahu apa apa lagi tentang kau, malah aku sampai terfikir jikalau masa itu boleh diputarkan kembali aku tidak mahu mengenali kau langsung. Tetapi semakin aku cuba, semakin dekat kau dengan aku. Kau […]

the way they were

“Remember that time when I said that you can tell me anything?” he asked her, “I meant it, you know. I didn’t just say that for shit. I still mean it.”   He clutched the rail of the balcony as he said this, looking out over the city’s night rush. The girl beside him was […]

Asking for Daisies 1/2

Notes: the timeline is faulty there is no definite climax and sometimes youre gonna go “what is this” but well behold! the work of 16 year old me! super inexperienced! have fun reading this maze of a work. “You got me staring at the morning sky every morning. It’s beautiful really; the feeling more so […]

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top